Pioniers van het G-voetbal
Voetbal staat met stip op 1 als populairste sport in Vlaanderen. Ook de G-sportwereld omarmt deze sport. S-Sport // Recreas telt maar liefst 53 voetbalclubs waar je wekelijks of tweewekelijks terecht kan. We gingen op bezoek bij Dirk Rombauts, trainer bij G-voetbalclub Buitengewoon sportief KSK Wavria. Hij is al verschillende jaren actief als vrijwilliger en vertelt wat het voor hem betekent.
Hoe ben je gestart met vrijwilligerswerk?
“In 2006 heb ik een G-voetbalploeg in O. L. V. – Waver opgericht om ervoor te zorgen dat mijn zoon Thomas zou kunnen spelen. Oorspronkelijk waren we maar met 6 spelers. Nu 13 jaar later zijn we serieus gegroeid en tellen we maar liefst 26 spelers. De meeste deelnemers hebben een mentale beperking in combinatie met lichte motorische beperkingen. Eén van hen speelt zelfs in een rolstoel met een soort looprek. Tot ieders verbazing staat hij zeer goed zijn mannetje op het veld.”
“Naast het G-voetbal ben ik ook actief binnen het dagbestedingsproject 'Wijzerwerk', dat we samen met een aantal ouders enkele jaren gelden hebben opgericht. Het doel van 'Wijzersterk' is het aanbieden van zinvolle, aangepaste, kwaliteitsvolle en financieel haalbare dagbesteding aan personen met een beperking. De dagelijkse begeleiding gebeurt door betaalde medewerkers. Wij als vrijwilligers zorgen voor alle contacten, planningen, fondsenwerving en zoveel meer. Er kruipt veel tijd in, veel meer dan we oorspronkelijk gedacht hadden omdat het tijdrovend is om sponsors en vrijwilligers te vinden. De meeste van onze deelnemers hebben nog geen persoonsvolgende budget, wat maakt dat we bij veel organisaties moeten aankloppen voor ondersteuning.”
Wat is het mooiste dat je al als vrijwilliger hebt meegemaakt?
“Bij de opstart van Buitengewoon sportief KSK Wavria waren we nog echte pioniers van het G-voetbal. Tijdens één van onze eerste wedstrijden viel een speler van de andere ploeg op de grond tijdens een aanvalsactie van ons. De scheidsrechter laat verder spelen, maar dat weerhoudt één van onze spelers niet om de gevallen speler recht te helpen en zo zijn kans om op doel te schieten ziet passeren. Dit toont aan waar G-voetbal om draait. Het gaat niet om de punten of de competitie maar het gaat om een evenwichtige wedstrijd waar plezier centraal staat.”
Welke plaats heeft vrijwilligerswerk in jouw leven?
“Vrijwilligerswerk wordt steeds belangrijker voor mij. Ik sta in het onderwijs maar zet binnenkort een punt achter mijn loopbaan. Ik wil mij daarna nog meer inzetten voor Wijzersterk en voor het G-voetbal. Ik heb al veel late avonden gewerkt, maar ik vind dat niet erg. Als mijn zoon geen beperking zou hebben dan was ik waarschijnlijk niet actief geweest binnen G-voetbal. Ik heb daarentegen nog geen seconde spijt van mijn beslissing en haal zeer veel voldoening uit mijn engagement.”
“Ik wil ook graag S-Sport // Recreas bedanken. Zij hebben van bij het begin het G-voetbal zeer goed ondersteund. Vandaag is Voetbal Vlaanderen ook actief bezig met G-voetbal. Je merkt wel dat de afstand tot de club een stuk groter is en de band minder persoonlijk.”
Welke boodschap heb je voor mensen die er aan denken om vrijwilligerswerk te doen?
“Werknemers worden betaald voor het werk dat ze verzetten. Vrijwilligers krijgen geen geldelijke beloning maar appreciatie is zoveel meer waard. Blije gezichten telkens weer opnieuw is de mooiste beloning voor een vrijwilliger. Ik kan het anderen alleen maar aanbevelen!”
Eva Godfroid
Wil jij je net als Dirk inzetten als vrijwilliger bij één van onze clubs? Stuur dan een mailtje naar info@s-sportrecreas.be.